HTML

Címkék

Madrid és Toledo

2009.12.04. 11:48 Fibra

2009. november. Irány Madrid és Toledo.

Repülővel menetrend szerinti érkezés Madridba az esti órákban. Kis bolyongás után megtalálva a Metró (Igen, egy kultúrált városban a reptérre elmegy a Metró - érdemes lenne a Budapesti vezetésnek ezen is elgondolkoznia) ahol automata jegyárusító rendszer működik legalább 6 nyelven (ez is jó lenne itt) Az 5 napos túrista ticket €17.60.- amely mindenre érvényes ami Madridban szállításra alkalmas (van még 1-2-3-5-7 napos is).

Madridban 10 Metróvonal működik és a belvárosi részeken 2-300méterenként találunk megállót. Itt tényleg el lehet jutni mindenhova, arról nem is beszélve, hogy a buszok 2-3 percenként közlekednek, ebből kifolyólag nincs rajtuk tömeg és minden busz útvonala úgy van megtervezve, hogy szinte minden megállóban találkozik más járatokkal, így 1-2 átszállással kulturáltan el lehet jutni Madrid egyik végéből a másikba és kimondottan gyorsan. (van mit tanulnia budapestnek)

Szállásnak a Booking-on foglalunk, Hotel Senorial - kimondottan ár/érték arányos hotel, a centrumban 3*-al. (Plaza Espagna) Ha valaki csak 2-3 napra megy, akkor metro ticketet sem kell venni, mert minden egyhelyen található, max 20-25 perc sétára a hoteltől.

Látnivalók :

- Palacio Real (Királyi Palota) : Hatalmas, impozáns, de láttam sokkal szebbeket is.

- Museo Prado : Egyszer érdemes megnézni, de a Lavor (Louvre), vagy a British érdekesebb.

- Gran Via (mint nálunk az Andrássy - hosszú, széles, üzletek, éttermek, ÉLET)

- Plaza Mayor (nálunk Jókai tér - éttermek, Mutatványosok, ÉLET, este ez a központ)

- SOL (nálunk Deák téri metro megálló - fiatalok találkahelye a Medvénél)

- Plaza Cibeles (nálunk Oktogon) 

A különbség az,  hogy itt az emberek az utcán élnek. Szó szoros értelmében élnek, vagyis közösségi életet folytatnak. Ennyi embert még sosem láttam az utcákon, minden nap olyan mint egy felvonulás, de itt mindenki vidám és jól érzi magát. (valszeg meg tudnak élni a fizetésükből).

- Zoo Aquarium : Állatkert és Akvárium, kimondottan látványos.

- Parque Warner Madrid : A Warner Bross filmstudió élményparkja. Mint a Disneyland, csak mások a rajzfilm figurák.(Taz,Csőrike,Yogi Mackó,Gyalog Kakukk,stb) Sajnon ebben nem voltunk, mert novemberben csak szombatonként tart nyitva, de a németeknél már végigjártuk a testvérét és szerintem a 14 év felettieknek ez jobb mint a Disney. Hullámvasutak, vad folyó, 3d mozi, akció show-k.

- Teleferico Madrid : Libegő Madrid felett, keresztül a városon

- Parque de Atracciones : Vidámpark, mint a Warner, csak ez spanyol, helybeli figurákkal.

- Real Jardin Botanico : Királyi Botanikus kert Madrid szivében a Prado mellett. Tavasszal és nyáron nagyon látványos lehet, sajnos novemberben már nem mutatott sokat.  

- El Corte Ingles : Bevásárló áruházlánc mindenhol a belvárosban. Minimum 4 emeletesek, de a 7-8 szint a megszokott. Mint a Harrods vagy a LaFayette.

-Bernabéu Stadion : A Real Madrid Stadionja. Nem szeretm a focit, de ez Lenyűgöző építmény még a feleségem szerint is. Ha van rá idő, akkor meg kell nézni.

Még több info Madridról :EsMadrid.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toledo : Az 1750-as évekig Spanyolország központja, fővárosa. Itt minden régi és szemet kápráztató. Nincsenek romok, minden teljes pompájában díszíti a várost.

Hatalmas erődrendszer az óváros körül, benne a régi Palacio Real (régi királyi palota)

a Cathedral de Toledo , (az amerikai arany érkezésének kezdetén (1500 körül) építették, van benne minden, mi szemnek ingere : 70-80 El Greco, Van Dyck,stb festmény és arany hegyekben - szó szerint a plafonig ami vagy 30m magas).

Jezsuita múzeum/templom melynek tornyából a teljes környék belátható €2.30.-ért)

Minaret és Zsinagóga mely békésen elfér egymás mellett. (A régi Mór birodalomnak köszönhetően, akik azt mondták, hogy minden vallás elfér, de a keresztények és zsidók adót kell hogy fizessenek, viszont cserébe nem bántottak senkit, nem volt bűnözés)

Toledo tényleg szép, megéri 1 napot rááldozni, igaz többet nem. Vonattal az Atocha állomásról Madridból lehet utazni €15 returjegyes áron. (30perc). A vonat tiszta, kultúrált, ezer szögben állítható ülésekkel, ja és hangtalan és gyors.

Összegezve : Madrid és Toledo a két legtisztább város amit láttam. Az emberek 98% csak spanyolul beszél, de nem volt olyan ember aki NE akart volna segíteni. Utazni szeptemberig érdemes, mert októberben nagyon sok látványosság bezár, vagy korlátozza működését (vidámpark, Warner studió, Drótkötélpályás libegő a belvárosból /Plaza Espagna-tól az állatkertig, stb), Nincs túl sok minden látnivaló, de 4-5 napot nagyon jól el lehet tölteni

Itt jó lehet élni, tényleg úgytünt, hogy elégedettek az emberek.

Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek. Az egyik legélhetőbb város. Kedvesek az emberek, segítőkészek, udvariasak. Megfizethetőek az árak, élettelteli a város. Nincsenek romos épületek, lekattant negyedek, nincs nyocker. Ha Ők meg tudták ezt oldani, akkor mi miért nem?

Árak :

- belépők : 2-8€

- kaja Tapas : 2-8€ (cafe italiano - ez a rendes kávé 1€ (cafe : az amerikai lötty)

- kaja étterem : 8-20€ (2 pizza, 2 nagy saláta, 2 nagy sör, bruscetta - 45€)

Szólj hozzá!

Címkék: madrid real via sol katedrális gran palacio toledo mayor espagna

A bejegyzés trackback címe:

https://fibra.blog.hu/api/trackback/id/tr541573359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása