HTML

Címkék

Holtak Könyve - Book of the Dead

2011.01.08. 16:39 Fibra

2010. november. London. British Múzeum...

Már 2010 elején bereklámozták az Egyiptomi Holtak könyve kiállítást. Én erről a gyerekkori tanulmányok halvány emlékein kívül, csak a Múmia című filmekből hallottam. A film látványos és figyelemfelkeltő, így óriási kiváncsisággal vártam a kiállítást.

Más mint a filmben. Nincs óriási könyv.

A Holtak könyve az egyiptomi nép temetkezési szokásainak összessége. Minden sírba elhelyeztek egy papirusz tekercset, melyben felsorolják az elhunyt jótetteit, számotvetnek a világban eltöltött helyével. Hitük szerint a halál kapujában memérettetik az elhunyt szive és ha ez megfelel a kívánalmaknak, akkor beléphet az alvilág kapuján, ha nem akkor a krokodilok között végzi.

A gazdagok papirusz tekercsei gazdagon díszítettek, hosszan dicsőitik az elhunyt tetteit. A hosszan itt szó szerint értendő : Kivolt állítva egy 36m hosszú tekercs. A szegényebb réteg tekercsei valójában csak 1-2 lapból áltak, natúr szöveg egy papiruszon. Felettébb érdekes még, hogy ezeken a tekercseken folyamatos írás található, nem az egyiptomi hieroglifák.

A kiállítás érdekes, de ha elhozzák magyarországra, erősen gondoljuk meg, hogy megéri-e a belépőt. Londonban 8Ł (kb 2500ft) volt a belépő, ennél magsabb összeget nem is ér meg.

Láthatunk 40-50 papirusz lapot (+ 1 nagyon hosszú tekercset) és 4-5db 1 perces videót. A mellékelt információkat könyvekből is elolvashatjuk, vagy a weben és megtalálható.

Lehet, hogy nagyon sokat vártam és ezért volt csalódás, így Ti ne kövessétek el ezt a hibát.

Szólj hozzá!

Címkék: london british book könyve dead holtak

A bejegyzés trackback címe:

https://fibra.blog.hu/api/trackback/id/tr242569928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása