HTML

Címkék

Windsor és Eton

2010.06.05. 00:45 Fibra

Ez a legnagyobb jelenleg is használlatban levő palota a világban. Lehet befizetett túrával is menni, de szerintem 2 óra kevés erre a falura. Mi a helyi vonttal mentünk Paddingtonról 11Ł -os retúrjeggyel. (a neten állítólag olcsóbb, ha pontosan tudod mikor fogsz menni) Menetidő : 30perc

Windsor :

A királyi család több évszazados nyári rezidenciája. Nagyjából akkora mint a mi Budai Várunk teljes terjedelmében. (Mindennel ami a dombon van). Vagyis nem kicsi. Ahogy kibukkansz a pályaudvarról, rögtön a nagykapu látványa tölti be a teret. Tényleg látványos, de innen nem látni be a nagyságát. A belépő 16Ł mely tartalmazza az Audio Guide-ot és ha tudod, hogy egy éven belül visszatérsz akkor ingyenes belépőt. (le kell pecsételteni a megvásárolt jegyet és az még 1 évig érvényes)

Amikor bejutunk az első falak mögé akkor kezdjük el felfogni a hely nagyságát. Egyik kapu után jön a következő, várfalak, tornyok, kapuk, árkok, erődök. Mellettünk többen megjegyezték, hogy olyan mint egy város a városban. Tényleg minden van. Több szárny, templom, szállások a királyi családnak és a személyzetnek. Érdekes módon minden tökéletes állapotban, nincs málló vakolat és semmi gikszer. A fontosabb helyeken a paolatőrség gondoskodik a védelemről. A jól ismert piroskabátos, medveszőrkucsmás katonák. Elég kevés helyre lehet bemenni, mivel jelenleg is lakott a kastély, de így is élvezetes. Sajnos a konyha zárva volt mert ünnepek lévén a királyi család itt időzött, pedig érdekes lett volna megnézni, hol és hogyan főznek a koronának és több száz embernek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Queen  Mary's Doll House : Vagyis Mary királynő Bababháza az 1900-as évek elejéről. Félelmetes látvány, közel 3m magas és 3x3m széles építmény, az oldalfalai nyitottak és egy az egyben a Windsori kastély szobái vannak lekicsinyítve. Alul garázsok működő modell autókkal és borospince, a földszinten és az első emeleten nappalik, tárgyalók, férfi és nő szobák, étkező, fürdőszobák. A csapokból hideg és meleg víz folyik (akkor amikor az átlag lakásban még víz sem volt), komplett csatornával, villanykapcsolókkal, kristály csillárokkal. A berendezést (szőnyeg, bútor, lámpa, csillár, festmények) azok a művészek és gyártók készítették akik az eredeti kastély berendezéseit is csinálták. Tényleg nagyon komolyan összerakták. Sajnos fényképezni nem lehet, így csak egy sutyiban készült képem van.

 Az írányított úton végigjárhatjuk a jelenleg nem használt termeket és csodákat láthatunk. Waterloo Room, amit a győzelemre készítettek, a falakon a nyertes hadvezérek portréi, középen egy óriási tárgyaló asztal. A Semi-State Room amit IV Gyögy építtetett, a szalonok, fogadási termek, lovaggáütés és a lovagok terme,  és a végén pedig a föld legnagyobb asztala. Itt rendezik a királyi fogadásokat, vacsorákat. kb 100m hosszú és 250 embert tud egyszerre befogadni.

A kastély falaiban jelenleg egy tárlat látható a királyi családról készült rajzokkal és festményekkel, több száz évre visszatekintve.

A szobák közti folyosókon eredeti fegyverek és korabeli ajándékok díszítik a falakat üveg vitrinekben. Ajándékok a világ minden tájáról : Királyoktól, Maharadzsáktól, Császároktól. Az arany tróndísztől a smaragddal díszített kardokig.

A kastélyban található a St. George's Chapel és mivel királyoknak épült a napi vallásos ceremóniákra szinte a Westminster kicsinyített mása. Itt van VIII Henrik és I Károly sírja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Windsor és Eton a Temze jobb és bal partján terül el, egy híd köti össze a két városrészt.

Eton :

IV Henrik alapította 1440-ben és máig a legrangosabb fiúiskola. Eddig 18 miniszterelnököt adott Angliának. Alapítása óta 70 fő lakhat a kollégiumban akiket a király/királynő a saját költségén taníttat. Minden más tanuló  külső kollégiumokban lakik és szüleik nyögik az iskola és a kollégium éves 40,000Ł -os tandíját. A Kötelező viselet  (frakk, fehér ing, fehér csokornyakkendő, fekete cipő) elég rendesen megkülönbözteti a díákokat mindenki mástól. Igazából semmi más érdekes nincs a környéken, azt leszámítva, hogy van királyi rögby club és evezős csapat a diákoknak. Ahogy láttuk járnak, focizni, teniszezni és énekórákra.

Ascot :

A kastély szomszédságában van az Ascot -i királyi lóversenypálya és istálló. Itt tartják Anglia (és talán a világ) legrangosabb lóversenyét. Aki itt nyer az 1M Ł boldog tulajdonosa. A világ kalap és ruhaköltemény bemutatója. Kizárólag csak nagyestélyiben és lehetőleg valami extravagánsban lehet résztvenni a derbyn.

LegoLand : családi vidámpark Disneyland stílusában.

Windsorban mint a helyi falucskában számtalan remek éttermet és kocsmát találunk, mi Fish and Chips-et ettünk angol szokás szerint, de van Wagamama és Olasz étterem is.

Szólj hozzá!

Címkék: windsor legoland ascot eton

A bejegyzés trackback címe:

https://fibra.blog.hu/api/trackback/id/tr292057668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása