HTML

Címkék

Hampton Court Palace

2010.06.05. 15:55 Fibra

Hampton Court VIII. Henrik rezidenciája.

Igazából nem Ő építette, hanem Wolsey Kardinális (rossz nyelvek szerint a királytól lopott pénzen), de szegény ráfázott, mert annyira tetszett a királynak (és hallotta a pusmogásokat) hogy "rábeszélte" a kardinálist az ajándékozásra. (nem volt választása)

Impzáns korabeli vöröstéglás vörösköves kastély. A kéményektől a várfalakig, a vízköpőktől a kert szobrokig minden profin kivitelezve. A kastély kertjében juniusban tartják a Hampton Court Royal Flower Show-t ami hasonlo a Chelsea Flower Show-hoz csak itt nem kerteket hanem virágok tömkelegét láthajtjuk.

A kertben több évszazados fák mérteni rendbe vágva, és ami nagyon érdekes alulról kiváágták az összes águkat és így olyan hatást keltenek mint az óriási esernyők.

A belépő 14Ł és ezzel is lehet ismételni 1 éven belül. (ha lepecsételtetitek)

Maga a kastély roppant jó elrendezésű, de belülről meglepő. Más kastélyokkal ellentétben ebben semmilyen berendezés sincs. A kijelőlt úton megnézhetjük a királyi mészárszéket, a konyhát, VIII Henrik apartmentjét, III Vilmos apartmentjét, II Mary szobályát. A falakon eredeti "tapéták" vagyis selyem és brokát faliszőnyegek, a közlekedőkben tőlgyfa borítás, de bútor sehol. Az őrség szobályában van pár himzett szalmazsák a földön, amin a katonák pihentek, de ennyi. Ja, a falakon rengeteg régi fegyver.

A kert több szekcióra oszlik, van benne vagy 8-10 pár száz m2-es körülzárt terület az elvonuláshoz (vagy fallal, vagy különböző sövénynövényekkel határolva) és van a díszkert. Ez Versailles stílusában készült, mértani formák, formázott növények.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt található a világ legöregebb szőlőtőkéje. Guinness rekord. 250 éves és közel 120cm a tőke átmérője. 30m-es szárain terem a szőlő és ebből csak a királnyak készítenek bort.

A kertben lovagi tornákat tartanak hétvégente és történelmi oktatást gyermekeknek. Karddal, páncéllal, lóval. (én is szívesebben tanultam volna így a történelmet)

Megközelítés : Lehet fizetett túrával (de erre szintén nem elég 2 óra) vagy mint mi, vonattal a Waterloo állomásról, 8Ł -os retúrjeggyel. Az első megállónál át kell szállni, de 5-8 percen belül jön a másik vonat. A peronon vigyázzunk (folyamatosan be is mondják) mert az expressz vonatok nem lassítanak amikor átmennek az állomáson és elég megrettentő amikor 250km/h -val elmegy melletünk egy vasaló 50cm távolságban. (az első ilyen után mindenki vagy 3m-re távolodott a sinektől)

 

Szólj hozzá!

Címkék: palace court hampton

A bejegyzés trackback címe:

https://fibra.blog.hu/api/trackback/id/tr882058753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása