HTML

Címkék

London

2009.12.04. 23:48 Fibra

London - kedvencem

 

Az Egyesült Királyság fővárosa a kedvencem. Már 5x jártam, közel 40 napot eltöltve, de minden alkalommal találok valami újat, érdekeset. Tapasztalataim szerint a világ fővárosa. 1991-től napjainkig pár évente visszamegyek nosztalgiázni, de mindig van újdonság. Szerintem aki nyitott szemmel jár Londonban, az üzletileg rengeteg olyan dolgot talál amit be lehet hozni kelet-europába.

A közlekedés felülmúlhatatlan mind metroval, mind busszal. Ha nálunk a Londoni 1991-es állapotok lennének, nem lenne olyan tömegközlekedéssel utazó, aki panaszkodna a Pesti állapotokra. Gondolj bele azóta majd 20 év telt el, míg nálunk semmi sem változott, de ott szinte minden. A reptérről van metro, busz, gyorsbusz. Minden klimatizált, gyors és megfizethető (ne a magyar árakat vegyük figyelembe, bár a mostani pesti jegyárakkal nyugodtam konkurál) Metro és busz 2-3 percenként, és mindenhova. Pár éve bevezették az Oyster Card-ot. Ez egy bankkártyához hasonló műa kártya, ami bérletként funkcionál. Minden metro állomáson fel lehet rá tölteni napi egységeket automatáknál és személyzetnél egyaránt a (napok-hetek-hónapok), minnél több annál olcsóbb elven, és ezzel bármin lehet utazni. A buszon és  a metron is van lehúzó, ami igazából csak hozzáérintő, mert nem kell fizikailag sehova behelyezni. Az is igaz, hogy nincs bliccelés, vagyis mindenki fizet. A metroba csak kapukon lehet bejutni, a buszokon pedig csak az első ajtón lehet felszállni. Akinek nincs jegye azt a sofőr nem engedi fel. (Követendő példa) Az új buszok már elektromos rendszerűek : van bennük 1db 1600cm3 diesel agregátor ami áramot termel és ezzel működik a busz. Környezetbarát, energiatakarékos, megfizethető. (remélem politikusok is olvassák)

Metro térkép és Zona besorolás : csak oda vegyél jegyet ahova menni akarsz

Busz térkép : Minden megállóban fel van tüntetve a busz/buszok összes következő és előző megállója, de mivel a teljes london bus térkép 3Ł így ezt érdemes kinyomtatni.

Ha először mész Londonba, igényelj London Pass -t. 130Ł de tartalmazza az összes közlekedési eszköz bérletét és belépőt minden fontosabb helyre. Ha kihasználod legalább a felét, már akkor is nyertél rajta.

Látnivalók - szinte minden mi szem-száj ingere

- Tower of London : 1000 éves vár a Temze partán, benne a királyi kincsek és fegyvertár. Beefeterek (a régi királyi palotaőrség) örzik a világ egyik legnagyobb megtekinthető kiállítást a királyi család több évszázados kincseiből. Van ember nagyságú ezüst bólés tál, a világ két legnagyobb gyémántja, koronázási ékszerek, palástok, arany, ezüst és gyémánt kiegészítők. (látni kell) Itt található az egyik legnagyobb régi katonai fegyverzetet bemutató gyújtemény is.

- London Eye : Új, érdekes óriáskerék, teljes panorámával.

- London Aquarium : Az óriáskerék melletti vizivilág mindent bemutat amit csak kell.

- British Museum : Már 2x megnéztem és még mindig megdöbbent a műemlékek mennyisége. Amikor meghirdették a Tutanhamon kiállítást Bécsben a gyerek nyesztetésére elmentünk megnézni. Hát döbbenetes volt a kiállítás szegénysége. A British Múzeumnak 500 szorosa van egyiptomi tárgyakból és akkor a többiről nem is beszéltünk. Ja és teljesen ingyen, míg a bécsi túra több mint 70ezer volt.

2010 novemberében kiállítják az Egyiptomi Holtak Könyvét. Akit ez erdékel, már most jelentkezzen be, mert óriási az érdeklődés.

- Westminster Abbey : a királyok koronázása és híres emberek temetése. 960-tól napjainkig. Látni kell. (Elizabeth I, Mary I, Mary Queen of Scots, Edward I, Henry III, Henry V, Henry VII, Chaucer, Dickens, Kipling, Newton, Darwin, Handel, Churchill

- Parliament és a Big Ben : Az alsó és felső ház üléseinek helyszine, az angol parlament. A Big Ben a parlament óratornya, minden órában eljátsza híres harangjátékát, 15 percenként egyet kongat.

- Buckingham Palota : úgy intézd, hogy lásd az őrségváltást, és be tudj jutni a palotába. álltalában ez augusztus végétől szeptember végéig lehetséges amikor a királynő nyaral.  (jártam Versaillesban, Madridban a királyi palotákban, de ez az igazi, Kötelező)

- The Royal Mews : A királyi öltözékek, hintók, koronázási hintó, személyzeti viseletek. Megdöbbentő pompa és csillogás.

- Kensington Palace : történelmi királyi kert és palota

- St. Paul Catedral : Sir Christopher Wren tervei alapján készült, monumentális remekmű. A technikai kivitelezését a kor csodájának tartják.  (kötelező)

- London Dungeon : 18 év felett kötelező. Mda Tussaud viaszfigurái bemutatják a baljós középkor kivégzéseit, életét. Mára már átalakult Disney rendszerű interaktív vidámparkká, de még mindig látványos. 1991-ben még ijesztegették is a látogatót, de mint olvasgattam, elég sokan rosszul lettek, így ezt már nem csinálják. Viszont olyan a légkör és a figurák kidolgozása, hogy futkos a hideg a hátadon, és örülsz, hogy nem abban a korban élsz. really horror show (21Ł)

- Mda Tussaud Panoptikum : 98%-ban teljesen élethű viaszfigurák, fényképezhetsz kedvenc sztárjaiddal és királyaiddal. Nyáron készüljünk fel a hatalmas sorra.

- Tower Bridge : Magában is látványos, de a múzeum részét is érdemes megnézni. A világ legnagyobb felhúzható útpályás hídja  1894-ből.

- Tate Modern : hát tényleg modern, nekem csak az épület tetszett. Egyrégi gyárból kidobtak mindent, csak a falak maradtak és az így kapott baromi nagy épületben különböző kiállításokat tartanak. Utoljára a felmelegedésről, a fakivágásról volt megrázó bemutató. Statjaik szerint, ha minden így folytatódik 2033-ra nem lesz erdő a világban, olyan szennyezett lesz a levegő, hogy minden 3. embernél füstmérgezéses reakciókra lehet számítani.

- Millenium Bridge : Tate Modern-t köti össze a Temze túlpartjával.

- Millenium Dome : James Bond filmből ismert, kivűlről látványos, belülről semmilyen, koncertek, kiállítások, vásárok, rendezvények helyszine

- Chelsea Flower Show : Minden évben megrendezésre kerülő kertépítési kiállítás, a világ egyik legnagyobb ilyen rendezvénye. Aki itt nyer az világhírnévre tesz szert. (Diarmuid Gavin)

- Hampton Court Flower Show : Évente rendezendő virágkiállítás a Nyári Királyi Palotában.

- A Tower mellett van egy földalatti múzeum, amely London történelmét mutatja be. Érdemes megnézni.

- Lloyds székház : tojás alakú üvegpalota (kimondottan látványos)

- Harrods áruház : Minden amit a világban kapni lehet. Mi a büfében találkoztunk Michael Flatley-vel, de a hátsó parkoló kerülendő. Engem lesokkolt az utcában álló luxus autok látványa. Nem érzem magam szegénynek, de ez tényleg sokkoló volt.

- Portobello Market : egy igazi piac hétvégente, rengeteg érdekességgel. (kötelező)

- Oxford Street : bevásárló utca meglepő kedvezményekkel. (január, július max kedvezmény, akár az eredeti ár 10%-án tudsz vásárolni tényleg márkás terméket nem felárazva. Én GAP gatyákat vettem 4000ft-ért. (35,000.- ről leértékelve)

- London Zoo : Angol állatkert, nem rossz, de azért van jobb is

- Globe Theatre : Shakespeare szinháza. 1991-ben még csak egy üres telek volt, mivel az egész leégett, de mára az eredeti állapotok alapján újraépítették. Folyamatos szinházi darabok Shakespeare korából és műveiből, Óangol nyelven, szinte érthetetlenül. Viszont olyan a hatás mint a Szerelmes Shakespeare című filmben. (Shakepspeare in Love)

- Regent Park : az egyik hatalmas park a város szivében az elit negyedben. Téli időszakban a park mókusai megtámadnak egy kis kajáért. A szó szoros értelmében felmásznak a nadrágodon a válladra, és várják a mogyorót.

- Sherlock Holmes Museum : Ne várjunk csodát, egy tipikus egyemeletes londoni ház, de a shopban sok érdekes apróság található.

- Science Museum : Tudományos jövőbelátó kiállítás, az emberi klónozástól, az ürrepülésig. Interaktív, lenyűgöző, minden korosztálynak.

 

- Az igazi angol kocsmák : Én Guinness párti vagyok, de az angol felsőerjesztésű sörök is nagyon bejönnek. Jó a sör, a feeling, a kaja (Fish and Chips). Azzal azért legyünk tisztában, hogy 23:00 után nem adnak több italt és 24:00-ra el kell fogyasztanod mindent, mert bezárnak. (szerintem kötelező)

Az alkohol rendszerük is kiválló szerintem, mert a közértek 10:00-tól 20:00-ig árusítanak alkoholt, a kocsmák 12:00-tól 23:00-ig, majd ezek után csak az éjszakai szórakozóhelyeken lehet alkoholhoz jutni. Reggelente nincsenek részegek az utcán, az időrendi árusítási korlátozások miatt minden vendéglátóegység meg tud élni a forgalmából.

Szállást mostanában szintén a Booking-on keresek, de  már csak a Sussex Garden környékét választom. Ne várjunk csodát a hotelektől, mert álltalában több száz éves épületek (felújítva), de a környéken minden pár perces sétával elérhető

Reptérről bejutás Londonba :

Heathrow : Busz, Gyorsbusz, vonat (Paddington). Szerintem a Gyorsbusz a legjobb mert látni a várost.

Luton : Sajnos csak 3 féle busz van, amelyik az olcsóbb azt válasszuk. EasyBus, GreenLine, National Express. (A Greenline elvisz akkor is, ha Easybus -os jegyünk van, nagyon korrektek, nyugodtan ajánlom. Az útra nyugodtan számoljunk 2 órát, de nézzük meg előre, hogy visszafelé hol lehet felszállni. pl: a Marble Arch megállónál nem azonos a fel és leszálló pont.)

folytatás : London 2

 

Szólj hozzá!

Címkék: london british flower tate tower harrods dungeon portobello westminster buckingham tussaud

A bejegyzés trackback címe:

https://fibra.blog.hu/api/trackback/id/tr721575012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása