HTML

Címkék

Róma

2009.12.04. 12:40 Fibra

2008 november Irány Roma

 

Ez az út 1 napra sikeredett kocsival, háztól-házig kb 1500km. Ami érdekes : Az olasz autópályákon nem nagyon irják ki, hogy a fővárosuk merre is található. Igaz a látottak alapján én sem lennék büszke rá. (ne menj Rómába novemberben)

Szállás szintén a Booking alapján : City Guest House - ugyan csak 2*, de tiszta, kultúrált és kimondottan ár/érték arányos. a Metro 70 méterre, a hotel aljában Roma legjobb étterme : Accasadi ( Viale Opita Oppio 72/74 Roma  Tel : 06.76902771 - ezt nem én találtam ki, vannak olyan asztalok amik 2-3 évre előre le vannak foglava) Itt ettem életem legjobb pizzáit és sültcsirkéjét, kimondottan olcsón a hely szelleméhez képest (€8-10.- a pizza)

A Metro és a busz itt is jól működik, gyors, nem zsúfolt, és aránylag tiszta is. (tömegközlekedésben magyarország a világ végén cammog, talán még szvázyföldön is jobb)

Látnivalók :

- Forum Romanum : érdemes megnézni, de legalább számítógépes grafikákat kirakhattak volna, hogy is nézett ez ki fénykorában. Sokkal többet érdemelne, mint a Régi Római Birodalom központja, több évszázadig a világ ura.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Colosseum : ez tényleg lenyűgöző, de mivel a Forum Romanum végén található, így1 nap alatt le lehet tudni az egészet. Azért lenyűgőző, hogyez 2000 éve áll, és szinte a mai napig nem építenek nagyobbakat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Vatican city : Monumentális, lenyűgöző legalábbis a Szent Péter templom. A többit nem nagyon tudod bejárni, mert nem engedik. A keresztény világ központja, a Pápák székhelye és sírjai, a Vatikáni könyvtár birtokosa. (a legnagyobb történelmi könyvtár a világban, de sajnos nem látogatható)

- Állatkert : hát (ugyan azt tanultam, hogy "hát"-tal nem kezdünk mondatot, de) ez tényleg : hát ez szegényes és kiábrándító. Nem a €8-ot sokallom, hanem az állatok életkörülményeit. A Római vagy nem szereti az állatokat, vagy igénytelen a környezetükkel szemben.

- Angyalvár : Látványos, de igazából, ha nem olvasom Dan Brown könyvét, nem igazán nyűgöz le. Egy kerek vár (nem is nagy) a város közepén. 500 éve biztos a város csúcspontja volt, de mára annyira körbeépítették, hogy csak egy "valami" az utcában. 

- Roma mint város : Lepusztult, kiábrándító. Málló vakolat, rothadás és penész szaga árad a házakból, lepusztult parkok, kitaposott ápolatlan zöldfelületek. Romok mindenütt, de semmi más. Olvasgattam pár amerikai blogjában, hogy a számomra negatív élmények számukra az évezredes múltat idézik (szag,penész,rothadás,vakolat - fene az izlésük), de nekem ez kimondottan illúzió romboló volt. Olyan a feeling mint Budapesti  hatodik, hetedik kerület cigányosabb részein. Összedőlő romos épületek.

Összegezve : A Kaja felejthetetlen, a tömegközlekedés kiválló, Roma mint város : szar.

Étkezés a városban : A kisebb bárokban szendvicsezni lehet és ezek kiválóak. A turista centrumokban megfizethetetlen és szar a kaja. (Pizza 18-22€ - Sör 14-16€) Annyira szar, hogy a gyerekem aki szinte mindent megeszik, otthagyta.

 

Szólj hozzá!

Címkék: roma city forum colosseum vatikan romanum

A bejegyzés trackback címe:

https://fibra.blog.hu/api/trackback/id/tr821573492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása