HTML

Címkék

Párizs

2009.12.19. 01:20 Fibra

Párizs - Élmény és Kaland

Idáig talán 8x voltam Párizsban és meg kell mondanom, hogy egyre jobban tetszik. A kilencvenes évek végén voltam 3-4 alkalommal munkaügyben, utána már csak családosan. Eleinte nagyon megrázó volt a színesbőrű lakosság aránya (10-ből 6 ember az utcán bevándorló) nekem mint szocialista gyermeknek. Soha nem találkoztam ennyi genetikailag barnának és feketének született emberrel. Viszont minnél többször mentem, annál jobban elfogadtam. Soha nem volt semmilyen problémám, rendszeresen jártam az Arab negyedbe (Saint-Ouen régió - Periferique lejárat) sőt, 3x ott is laktam, de soha semmilyen atrocitás nem ért.

Közlekedés : Autóval szerintem bejártam a város 50%-át, de aki nem biztos vezető, annak nem ajánlom. Én a közel 50 nap alatt nem láttam sértetlen autót. Minden kocsin van legalább egy apró horpadás a lökhárítón vagy más autóból származó festék. Elég érdekes a parkolási szokásuk, mert ha úgy érzik, hogy beférnek a lyukba, akkor a kocsi lökhárítójával egy kicsit előrébb (vagy hátrább) tolják a sorban álló autót. Én azt hittem, hogy ez egyedi eset (mikor először láttam) de kiderült, hogy teljesen normális és megszokott. Érdemes lerakni a kocsit és használni a profi helyi BKV-t. Érdemes túrista jegyet venni, mert ez mindenre jó, ami mozog. Fel tudsz ugrani egy buszra, vagy le tudsz menni a Metroba. Ja, télen fűtenek a járművek, nyáron meg klímáznak. (csak nálunk lopták el ennek az árát, mert ugyebár 2-3 szoros áron lehet utólag beszerelni). Érdemes kipróbálni mindkettőt, mert figyelmesen megnézve, sok apró profi dolgot találunk. Pl a Metro gumirozott kerekeken fut (az újabb szakaszok és kocsik) így nem zörög, csörög, csattog. A buszon sincs tömeg, mert 2-3 percenként jön a következő. Egyébként jó nézni az utcákat és embereket. A Metro egyébként átszeli a teljes város és a buszok csak olyan útvonalon közlekednek ahol nem jár a Metro. Ezzel a rendszerrel mindenhova el lehet jutni, a busz vagy metro megállótól max 100-200m-es sétával. (nálunk sok esetben ugyanazon az útvonalon jár mindkét szállító eszköz, de ezzel szemben rengeteg helyre egyik sem jut el)

Látványosságok :

 - A magyarok 70-80%-a a Disney miatt megy Párizsba, de szerintem csak ezért nem szabad elmenni. Nem mondom, hogy rossz, de kimondottan 10 év alatti gyerekek parkja. Nyáron élvezhetetlen a tömeg miatt (max 1x tudsz felülni mindenre) télen hideg van a szabadtéri játszadozáshoz. 2x voltam Halloween alatt, viszont ilyenkor a díszlet lenyűgöző. Ha szerencséd van az idővel, akkor nagyon emlékezetes napod lesz.

- Eiffel torony : több mint 100 éves, és éppen  ezért lenyűgöző. A lift csattog, zörög, ugrál, tériszonyosoknak nem ajánlott. A Felső szint szeles időben elég rendesen kileng, sír a fém, hintázik a torony. Kicsit nyomasztó, de kihagyhatatlan (kisebb viharban). Helyileg a Parc du Champs de Mars kertben bukkanunk rá, mely nyaranta igazi látványosság, a kitelepülő mutatványosok és szórakoztatók előadásaitól. Vigyázzunk, az utóbbi időben elözönlötték a parkot kelet-europai cigányok, akik pofátlan zsebtolvajlással és kéregetéssel öregbítik országunkat romániával és bulgáriával egyetemben..

A Szajna másik oldalán található a :

- Trocadero a Palais de Challot épületeivel. Maga az épület is impozáns, de ha metróval érkezünk és innen közelítjük meg az Eiffel tornyot, döbbenetes látványban lesz részünk. Nyaranta a lejtős útjait görkörcsolyások veszik birtokukba és lélegzetelállító bemutatókat tartanak.  (A Trocadero-ról fényképezve)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Sacre Coeur : Én még tiniként olvastam a Jason Bourne történeteit és volt egy epizód ami ebben a templomban játszódott. A leírás alapján évekig kiváncsi voltam rá, és végül nem csalódtam. Impozáns látvány ez a fehér katedrális, a domb tetején. Fel lehet jutni siklóval és gyalog is (ez kb olyan mint nálunk a várba való feljutás). A templom kötelező mindenkinek. A bal oldalán érdemes barangolni egy kicsit és megnézni a Montmartre régi kávéházait, utcai festőit és pantominosait. (Ha nem akarunk képet magunkról, ne dőljünk be az "ingyenes" ajánlatoknak. Azt mondják, hogy unatkoznak, inkább ingyen lerajzolnak  /általában nagyon profin/ de a végén "megrajzol" és ez sokba fog kerülni) Télen érdemes kipróbálni a Grog-ot és a forraltbor helyi változatait. Két grog után, igencsak mosolyog a világ, elmúlik a hideg, csak a meredek lépcsőn kell figyelni lefelé menet. Ja, innen belátni egész Párizst, szerintem van olyan jó a látvány mint az Eiffel-ből. A domb aljában található a :

- Place Pigalle és a Moulin Rouge : A Montmartre negyed legnagyobb látványossága. Ez Párizs Piros Lámpás negyede vagyis Sex központja. Egy elnyújtott téglalap alapú terület, egymást érő Szex boltokkal, PeepShow-kal, Éjszakai mulatókkal. Este kisgyerekkel nem ajánlott. A Moulin Rouge a leghíresebb szórakozóhely, de egyben a leg "lágyabb" is. Én még nem voltam, (valahogy elborzasztott a 150euros belépő csak azért, hogy félmeztelen lányokat lássak,) így nincs belső élményem.

- Rózsa vonal (Rose Line) : Dan Brown könyvét olvasva, elkezdtem keresgetni ezeket a rézből készült köralakú jeleket a földön. Van belőlük elegendő, térképre vetítve biztos mutatnak valami összhangot, de így csak 10cm átmérőjű vésett réz lapok a járdában.

- Saint Michel Notre Dame Cathedrale : Hatalmas, látványos,  nyaranta bejárható a külső-felső szintje is, olyan a feeling mintha Quasimodo-k lennénk. Meg kell nézni, de szerintem a Westminster jobb. A Szajna szigetén található, olyan mint nálunk a Margit sziget.

- Champs-Elysees : Mint nálunk az Andrássy út, csak jóval szélesebb, és üzletek és éttermek tarkítják. ( a legnagyobb márkák bemutató szalonjai is itt kaptak helyet: Peugetot, Citroen, Renault, - az összes újdonság, és jövőbeni fantázia)

 Minőségi üzletek, és érdekes módon 90%-uk megfizethető. Végigsétálva a Diadalív-hez (Arc de Triumphe) érkezünk, melynek tetejéről meg lehet csodálni a környéket. Tovább araszolva eljutunk a Concorde térre (itt megcsodálhunk egy eredeti egyiptomi obeliszket /biztos valami szabadkőmüves titkot rejt/ és egy óriáskereket) majd következik a Jardin de Tuileres park, melynek végében felbukkan a

- Musee du Louvre : Festmények, szobrok minden mennyiségben. Én nagyon sokáig vonakodtam megnézni, de érdemes. Olyan mennyiségben vannak a "műkincsek" (nekem egy forintot sem érnek, szerintem ezt a gazdagok azért találták ki, hogy elvehessék egymás pénzét. Nem mondom, hogy némelyik festő vagy szobrász nem csinált csodát, na de 100M dollárokat fizetni értük, baromság) hogy a karbanatartók nem nagyon szarakodtak a festmények falra való rögzítésével. Egyszerűen  100-as csavarral a kereten keresztül felfúrták a falra. Sok helyen kilóg a csavar a keretből. A kiállítás a Palais Royal du Louvre kastélyban kapott helyet. U alakú épület a közepén egy üveg piramissal ami a bejárat. (talán ez az üvegpiramis  sem a véletlen műve)

- Bastille : Na ez nekem igazi csalódás volt. Mivel nincs is meg. Csak a teret nevezik így, meg van egy emléktábla, hogy itt volt. Mielőtt odamentünk nem olvastam el az utikönyveket és egy órát keresgettem a térkép alapján, magamban hajtogatva, hogy nem lehetek annyira hülye, hogy nem találom meg. Megtaláltam, egy márványtáblát.

- Les Invalides : Invalidusok temploma és kertje : A kert lenyűgöző, olyan formákat alakítottak ki növényekből ültetéssel és metszéssel, hogy az ember szája tátva marad. A templomban található a Bonaparte család sok sírja, és az épület ad otthont a Musee L'Armee - nak vagyis a Hadtörténeti múzeumnak. Eredeti funkciója alapján katonai kórház és menedék volt sérült katonáknak.

- Pantheon és a Jardin du Luxembourg : korábban templom ma hírességek temetője. Egyszer érdemes, de nem lesz életre szóló élmény. Viszont a Luxemburg kert magáért beszél. Növények igazi Versailles-i formákban.

- Montparnasse 56 : 210méteres magasságával és a tetején elhelyezkedő kilátóval a legjobb körpanorámát biztosítja Párizsra. Ez valójában egy toronyház, a felső szinten kilátóval és étteremmel, mint a WTC volt New York-ban.

- La Defense negyed legnagyobb látványossága az új Diadalív (Grande Arche) melyet és az egész negyedet az 1960-as évektől a mai napig építenek, fejlesztenek. Modern, de semmi különös.

- Centre Georges Pompidou :  A komplexum a Modern Művészetek Palotájának ad otthont, az esti megvilágításban kicsit érdekes, de hűen a benne található múzeumhoz, igazából nagyon modern. Ne várjunk nagy csodát, pedig sokan az évszázad legjelentősebb építészeti megoldásának tartják.

- Asterix Parque : Igazi, felknőtteknek szóló élmény. Hullámvasútak, körhinták Asterix figurák. A Franciák a saját hőseikből megcsinálták a Francia Disneyland-et. Felnőtteknek kihagyhatatlan, ha szereted ezt a tipusú szórakozást. Kisgyerekek is évezni fogják, de felnőtt szemmel sokkal jobb mint az amerikai társa.

- Bassin de la Villette : Csónakázó tó és kikapcsolódási park. Itt megismerheted az igazi Párizsiak életét. Nem túrista központ. Mi és véletlenül bukkantunk rá.

- Palais Omnisport Paris Bercy : Mint nálunk a Pap László csarnok, de ez nagyobb. Itt rendezték régebben az Europai K-1 döntőket, rangos sportmérkőzések és küzdősport versenyek és bemutatóek helyszine. 

Étkezés : A túrista centrumokban megfizethetetlen, de ahova sok Párizsi jár, oda érdemes betérni. Reggelizőnek nagyon sok olasz stílusú bar található, ahol friss baguette-be tiszta olivát locsolnak és Cerrano/Pármai jellegű sonkával vagy szalámival megtömik. Felejthetetlen, csodálatos ízharmónia.

Szállást Párizsban 90%-ban az Etap Hotelekben vesszük igénybe. Rengeteg van belőlük, igazán kiválló elhelyezkedéssel. Nagy csodát ne várjunk, de megfizethető és tiszta.

Szólj hozzá!

Címkék: paris eiffel louvre

A bejegyzés trackback címe:

https://fibra.blog.hu/api/trackback/id/tr91608213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása